tirsdag den 9. juni 2009

Vindue paa Eurasien: Moskvas Politikker Set uforvarende Fremme islamistiske Eksplosioner

Paul Goble

Wien, juni 8 - trods sine løfter til at bekæmpe islamistiske bevægelser og dens udvidede "anti-ekstremisme" foranstaltninger, den russiske regering har vedtaget en politik, der gør det anledning af islamisk ekstremisme i midten af landet mere og mere sandsynligt, en situation, der har ført en analytiker til at konkludere, at de myndigheder, der "mister kontrollen" over Moskva og andre store russiske byer.
Og denne situation er særlig farlig, fordi med hensyn til tre vigtige politiske initiativer, de russiske myndigheder synes at tro, at hvad de gør, vil have præcis den modsatte virkning, en holdning, der gør det mindre sandsynligt, at de beføjelser, der vil ændre kurs, før situationen kommer ud af hånden.
Først efter pres fra den russiske ortodokse kirke og den russiske nationalister på næsten alle striber, har myndighederne generelt afvist at tillade mere moskeer til at åbne i russiske byer (i modsætning til landdistrikterne, hvor mange har), selv om antallet af muslimer i mange by - områder er vokset hastigt siden afslutningen af den sovjetiske periode.
Således er i Moskva, at antallet af officielt registrerede moskeer er steget fra fire til fem, da sovjetiske gange, mens antallet af muslimer er steget fra mindre end 100.000 til mere end 2,5 millioner, og i St. Petersborg, er antallet af registrerede moskeer har steget fra en til to, selv om antallet af muslimer er steget fra 15.000 til en million.
Som et resultat, ved at udskyde til kirken og nationalistiske følelser, den russiske regering reelt har åbnet vejen for uofficiel muslimske grupper, mange af medlemmerne er enten mere radikale til at begynde med, eller som bliver således et resultat af, at tavshedspligten overholdes og følelse af officiel forfølgelse de oplever.
Andet i sin indsats for at opbygge Vladimir Putin's "power vertikale", den russiske regering har afvist eller undermineret tjenestemænd, som har vist sig mere dygtige til at håndtere med de islamiske grupper og har signaled dens hensigt at mindske den handlefrihed for regeringerne i ikke-russiske regioner i hele landet.
På den ene side, Bashkortostan formand Murtaza Rakhimov har haft stor succes med at blokere anledning af islamistiske bevægelse i hans republik, men nu på grund af hans kritik af Moskva, han sandsynligvis vil blive bortvist fra Forenede Rusland og dermed ud af et job. Det er usandsynligt, at hans efterfølger vil være lige så effektive i denne henseende (www.annews.ru/news/detail.php?ID=185561).
Og på den anden side, en tale udarbejdet af Valery Tishkov, den indflydelsesrige direktør for Moskvas Institut for Etnologi, som sætter spørgsmålstegn ved hele begrebet "etniske territorier," foreslår, at den russiske regering kan genoptage Putins program af at slå føderale enheder (www .valerytishkov.ru / cntnt / novye_publikacii / vatishkov_.html).
Hvis det sker, ikke blot vil den vrede mange ikke-russere (og nogle russere såvel), men den vil åbne døren for islamiske radikale at spille på denne utilfredshed. Faktisk er de radikale er bestemt til at hævde, at kun de og ikke nogle nye, Moskva-installeret etniske ledere kan forsvare og fremme de interesser historisk muslimske befolkninger.
Og for det tredje russiske embedsmænd, især i Moskva, hvor de er mere tæt overvåget af vestlige ambassader og journalister, har været tøvende med at flytte så hårdt som de har ældre og andre steder mod offentlige tiltag ved North kaukasiske diasporaer lest sådanne aktioner udløse et endnu større problem.
På vegne af "tolerance, " Sergey Mikheyev af Moscow Center for Politiske Technologies siger, de myndigheder regelmæssigt sættes op med aktioner, herunder brug af skydevåben, som disse grupper, at de beføjelser, at der aldrig ville stå stille for eventuelle andre koncernen, herunder etniske russere, der beskæftiger sig med (www.politcom.ru/8272.html).
Det har ført nord kaukasiere, hvoraf mange er muslimer, der føler, at de er en lov i sig selv, og at de kan fortsætte med at dyrke fjendtlighed mod den russiske befolkning, fremme deres "gruppe interesser for enhver pris", og push "religiøse radikalisme og idéer, separatisme, "i ringe risiko.
Svigt af regeringen til at undertrykke sådanne aktioner, Mikheyev fortsætter, har radikaliserede etniske russere, der bidrager til den voksende fremmedhad eller endog "nynazisme" og dermed "uundgåeligt fører til tab af strategisk kontrol over situationen i hovedstaden" og måske i landet som helhed.
Mikheyev's bemærkninger må overdrive risikoen for øjeblikket, men der er også en anden risiko, der er alt for reel: De i Moskva, der ønsker at vedtage et endnu mere autoritær retning, end den russiske regering har indtil nu mai velkommen lejlighed til at påberåbe sig en trussel om islamisk ekstremisme som begrundelse, vel vidende, at kommer til at spille godt i Rusland og i udlandet.

Ingen kommentarer: